Recension

UtbrytningenSmärtan går rakt in

SJÄLVBIOGRAFISKT I sin roman om en sexuellt utnyttjad kvinna förmedlar Jeanne Cordelier ett medlidande med människan som går utanpå allt förstånd. Marianne Jeffmar läser en språkekvilibrist i kongenial nyöversättning.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hon släpper mig inte, den tvekande kvinnan på bokomslaget. Hon som kunde vara du eller jag. Jag citerar Jeanne Cordeliers författarkollega Benoîte Groult, som i förordet till romanens första utgåva 1976 skrev om den prostituerade Marie-Sophie-Fanny: ”Hon är vår förlorade dotter, vår älskade syster, vår dubbelgångare som vi mötte en smådimmig kväll, i Paris eller någon annanstans, vår spegelbild …”.

”Utbrytningen” är berättelsen om en osäker och kärlekstörstande kvinna, präglad till underkastelse av först sin morfar, sedan sin far, en tydligt självbiografisk berättelse, som nu getts ut på nytt av den driftiga Elisabeth Grate. Jeanne Cordelier berättar här i jagform om sexuellt utnyttjande på bordeller och gator, om misshandel till dödens gräns, om hunger och törst, om förhållandet till den hon kallar sin ”man”, hallicken Gégé.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons