Arvet efter Stieg

Två kriminalromaner hittills sålda i 800 000 exemplar – enbart i Sverige. Kontrakt för utgivning av hela Millenniumtrilogin i elva länder. Långt gångna film- och tv-planer. Den postuma succén för författaren Stieg Larsson är fullkomligt osannolik. En mörkare del av sagan är den utdragna tvisten mellan Stieg Larssons sambo och resten av hans familj om ett eventuellt fjärde manuskript.

Lars Collin
Publicerad
Annons

I början av oktober 2004 gjorde Stieg Larsson stor succé på den internationella bokmässan i Frankfurt. Ryktet hade börjat snurra på detta världens största bokspektakel om hans tre kommande kriminalromaner och högstbjudande tyska och norska bokförlag köpte rättigheterna på auktion – långt innan böckerna ens var utgivna i Sverige. Samtidigt började en budgivning mellan svenska produktions­bolag om vem som skulle få optionsavtal på film- och tv-rättigheterna.

En månad senare var Stieg Larsson död. Sannolikt hann han misstänka att något stort var i görningen i denna märkliga sannsaga. Men när han oväntat föll ihop på eftermiddagen den 9 november och dog av en hjärtattack på tidningen Expos redaktion, visste fortfarande ingen vilket genomslag hans författarskap skulle komma att få.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons