Epidemi av diabetes befaras

Löftet om lunch – sallad, frukt, vatten eller iste utan socker – kan ha lockat, för den soliga paviljongen i parken är fylld till sista plats med ”seniorer” som sett annonsen om seminariet: Diabetes och hur man undviker följdsjukdomar.

Uppdaterad
Publicerad
Bilden tillhör en enkät om läsk och dess följder i form av diabetes och fetma.

Bilden tillhör en enkät om läsk och dess följder i form av diabetes och fetma.

Foto: MARCUS ERIKSSON
Annons
Bilden tillhör en enkät om läsk och dess följder i form av diabetes och fetma.

Bilden tillhör en enkät om läsk och dess följder i form av diabetes och fetma.

Foto: MARCUS ERIKSSON
Bilden tillhör en enkät om läsk och dess följder i form av diabetes och fetma. Foto: MARCUS ERIKSSON

Innan själva programmet börjar får alla ett nummer i kön till sjuksköterskorna i ett hörn av salen som mäter blodtryck och tar blodprov för att testa glukosvärdena.

– Vi ordnar liknande seminarier under hela året för att informera om allvarliga sjukdomar, säger Jose Amadeo från vårdföretaget Peoples Health med äldre bland patienterna.

Hela 1,9 miljoner amerikaner fick i fjol höra följande från sin läkare:

– Du har diabetes.

Och på seminariet fastslår läkaren Christian Mayorga att det är en ”silent killer” eller en osynlig mördare.

Totalt innebär det att 26 miljoner eller 8,3 procent av befolkningen lider av sjukdomen, men diabetesförbundet ADA uppskattar att sju miljoner har diabetes utan att veta om det och att 79 miljoner befinner sig i riskzonen. Förekomsten är högre, 11 procent, i det så kallade ”diabetesbältet” från Lousiana och upp mot Virginia.

Annons
Annons

I flera uppmärksammade studier dras slutsatser om en kraftig ökning av antalet insjuknade inom de närmaste 30–40 åren med tal på upp till 48 miljoner diabetesfall (både typ 1 och typ 2) i USA. För hela världen anges tal som är så höga som 366 miljoner fall år 2030.

– Vi på ADA fortsätter ansträngningarna för att öka medvetenheten om den spirande epidemin av typ 1 och vad som till synes är en ökning av typ 2 – särskilt på norra halvklotet, säger David Kendall, läkare och forskningsansvarig på American Diabetes Association.

ADA är den tredje största finansiären av diabetesforskning i USA, svarar för åtskilligt informationsmaterial och ordnar kampanjer som cykeltävlingen Stop Diabetes! Hela 13500 forskare, läkare och andra experter samlas på ADA:s årliga kongress som i år hölls i slutet av juni.

– Det viktiga är att allmänheten förstår hur vanligt diabetes är och hur mycket vanligare det blivit – och hur allvarliga konsekvenserna blir om sjukdomen inte upptäcks eller behandlas, fortsätter David Kendall som noterar att det numera är ganska enkelt att fastslå om någon fått diabetes typ 2 och sedan vidta livsstilsåtgärder som hejdar förloppet.

Enligt ADA:s uppskattningar slukar diabetesvård i dag 174 miljarder dollar i USA och siffran skulle stiga till 218 miljarder dollar om fall där diagnos ännu inte ställts inkluderas. Inget tyder på att denna epidemi kommer att avta, tvärtom talar statistiken över övervikt, kosthållning och bristande fysisk aktivitet på en fortsatt ökning.

– Fastän insulinterapi tillämpats i 90 år har vi endast begränsade kunskaper om hur diabetes uppstår, även om behandlingsmetoderna blivit bättre, säger David Kendall som nämner att man givetvis tittar på vilka genetiska faktorer som kan spela in på norra halvklotet, med såväl Minnesota som Sverige.

Nya larm utfärdas om övervikt även i fattigare länder där fler flyttar in till städerna, med en parallell ökning av antalet diabetesfall. I USA hör man ofta människor som vittnar om att de struntat i varningssignaler och råd om att sluta röka, äta mindre och motionera mer.

– Livsstilsförändringar är ju ofta de svåraste att åstadkomma, säger David Kendall.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons