Krister Linder bryter tystnaden

Efter framgångarna med grupperna Grace och Dive i början av nittiotalet slutade Krister Linder att sjunga nästan helt. Men i september gjorde han solocomeback med skivan Songs from the silent years.

Stefan Malmqvist
Publicerad
Annons

Graces låt Ingen kan älska som vi blev en stor hit i Sverige och Divelåten Captain Nemo gjorde Sarah Brightman en cover av. Många menade att Krister Linder, som då kallade sig Chris Lancelot, var en av Sveriges bästa sångare. Men Krister själv tvivlade både på sin förmåga och sin bakomliggande motivation till att vara artist. Så han tystnade nästan helt. Det tog sedan tolv år att hitta tillbaka.
– Jag var mycket av en sökare – jag hade många tankar om varför jag skulle sjunga och svåra funderingar som varför man finns och gör vissa saker. Jag kunde känna att jag hade en uppgift, att jag var utvald, att världen skulle räddas. Men så insåg jag att världen inte ville räddas och att det fanns förtäckta behov bakom min vilja att sjunga och vara artist. Då rämnade allt och jag började äcklas av det hela, säger Krister Linder.

Han verkar ha ett stort behov av att analysera tillvaron, något som komplicerat livet för honom, inte minst den artistiska delen.
– Jag planerade inte att det skulle ta tolv år att få ut en fullängdsskiva där jag sjunger. Tanken var att jag skulle spela in saker, men så gick det några år. Deadline efter deadline passerades. Det var något som satt fast, säger han.
1994 kom sista skivan med Dive. Redan då hade Krister Linder börjat göra vad han beskriver som ”svårare musik”. Allt för att fjärma sig från den offentliga artistrollen. Dive spelade in ytterligare en skiva, men den släpptes aldrig. Krister och hans kollega i Dive, Erik Holmberg, gick skilda vägar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons