ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Zweig hjälper oss se förödelsens vidd

MELLANKRIGSTID Smak är något av det mest föränderliga som finns. SvD Kultur bad några skribenter att diskutera hur vi omvärderar det som hyllats och ratats. I dag skriver författaren och förläggaren Per Gedin om Stefan Zweigs ”Världen av i går”, en bok som han i ungdomen läste som en hyllning till bohemlivet. Nu ser han en bok om katastrofernas tid.

Per I Gedin
Publicerad

Jag läste ”Världen av i går” när den kom ut i svensk översättning 1945. Jag var 17 år och blev djupt fascinerad av just gårdagens värld. Det som gjorde störst intryck var bohemlivet på kaféerna, där man kunde sitta med en kopp kaffe och en tänd cigarett i timmar och skriva geniala böcker. Det var min framtid. Märkligt nog hade jag inget minne av de delar av boken som behandlar krigens blodbad och nazismens illgärningar. Det låg nog för nära i tiden 1945. Nu vid omläsningen nästan 70 år senare läser jag en helt annan bok.

Stefan Zweig var under mellankrigstiden en av Europas mest sålda och översatta författare. Han skrev framför allt biografier över så skilda personer som Marie Antoinette, Fouché, Magellan och Erasmus av Rotterdam. Det hörde till allmänbildningen hos den europeiska borgerligheten att ha läst hans böcker och alla läste dem. Han var också Europas kanske mest översatte författare.

Laddar…