”I kjol måste jag vara alert”

Det är oftast män, vanliga män, som knuffas och slår, trakasserar och bråkar. I dag inleds Stockholm Pride med temat homofobi och hatbrott. Eli som är transperson, en könsöverskridare, har blivit utsatt flera gånger men aldrig gått till polisen.

Publicerad
Annons

En lock, ljusblå nagellack. En keps, långa jeansben. Den som möter 21-åriga Eli har ofta svårt att omedelbart sätta in honom
i någon av kategorierna kvinna eller man.
Han växte upp i Södertälje, men familjen flyttade runt. Han ville inte spela fotboll, som pappa föreslog. När han var fem år skrek han till sina föräldrar att han hellre ville vara tjej.
– I hela mitt liv har jag krockat med folks förväntningar och förhoppningar om vem jag bör vara. Jag vet inte om det var så enkelt att tjejer hade finare kläder. Men jag har alltid känt mig instängd
i den platta mansrollen, säger han.

Eli ser sig absolut inte som något offer, tvärtom. Förutom folkhögskolestudierna och jobbet på hemtjänst är han aktiv inom RFSL, skriver i dess tidning ”Kom ut” och jobbar på en pjäs med teatergruppen KUNQ. Han har tränat feministiskt självförsvar och hittat strategier så att han kan välja att antingen smälta in eller väcka uppmärksamhet.
– Om jag har typ kjol på mig när jag går ut måste jag vara väldigt alert. Om jag verkar vaken och självsäker och övertygad händer det mindre.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons