SD går med Ukip i EU-parlamentet

Sverigedemokraterna går in i den brittiske skandalpolitikern Nigel Farages EU-skeptiska partigrupp i EU-parlamentet. Därmed räddas Farages plats i det politiska rampljuset och Sverigedemokraterna räddas från en håglös mandatperiod bland spillrorna av grupplösa, röstlösa ledamöter längst bak i plenisalen.

Publicerad
Nigel Farage och Jimmie Åkesson.

Nigel Farage och Jimmie Åkesson.

Foto: AP/TT
Annons

BRYSSEL. I den nygamla partigruppen Frihet och demokrati i Europa (EFD) kommer nu förutom ledaren Farage och hans brittiska främlings- och EU-fientliga partikamrater i United Kingdom Independence Party (Ukip) en rad lettiska bönder, tjeckiska liberaler, litauiska högerliberaler, den italienska komikern Beppe Grillos parti Femstjärnerörelsen, en ensam fransk ledamot och Sverigedemokraternas två EU-parlamentariker att ingå.

Nigel Farage är mest känd för att han förolämpar motståndare närhelst en tv-kamera rullar. Han kallar Ukip för ett ”klassiskt, liberalt parti som fördömer rasism och xenofobi”, men har i tio år suttit i samma grupp som notoriskt rasistiska partier, som italienska Lega Nord.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons