500 nya flyktingar per natt

Tyngsta bördan för flyktingmottagandet i Jordanien bärs av landet självt, av inte av FN och andra hjälporgan, säger Jafar Hassan, minister för internationellt samarbete. Av 220000 syriska flyktingar i Jordanien bor 180000 i vanliga städer och samhällen. Spänningarna ökar i kungariket som nu skakas av sociala protester.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Jordaniens minister för internationellt samarbete, Jafar Hassan, behöver inte snegla i några papper när han ska redogöra för det bistra läget i kungariket. Denne teknokrat kan siffrorna utan och innan. Han har suttit i många förhandlingar med FN-organ, EU och arabiska givarländer som vill hjälpa Jordanien att lätta på bördan för mottagandet av de syriska flyktingarna. Han vet att problemet kommer att växa, att många fler syrier kommer att gå över gränsen, samtidigt som Jordanien brottas med sitt eget galopperande budgetunderskott.

– De flesta syriska flyktingar bor inte i läger utan i fattiga provinser i Jordanien. Där ökar trycket på vattentillgångar, livsmedel, tillgång till skolor och sjukvård. Det sker samtidigt som vi måste dra ned på subventioner till våra egna medborgare, säger Jafar Hassan i en pressträff med journalister från EU, däribland SvD:s utsända.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons