Därför äter vi ägg i påsk

Det finns flera anledningar till varför påsken har blivit så starkt förknippad med ägg. Bland annat har det med fastan att göra.

Publicerad
Annons
I de flesta kristna länder äter man ägg under påsken. Foto: COLOURBOX

I de flesta kristna länder äter man ägg under påsken. Ägget är en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen. Att påsken blivit den stora ägghelgen beror dels på att det var förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk. Dels på att det började bli ljust igen på våra breddgrader, en signal till hönsen att det var dags att börja värpa igen efter vintermörkret. Plötsligt fanns det gott om ägg och man kunde ladda kroppen med välbehövliga vitaminer och proteiner. Under påskveckan äter vi runt 2 000 ton ägg, dubbelt så mycket som normalt. Bara under påskaftonskvällen beräknas det gå åt 6 miljoner ägg i timmen.

Även i äldre skapelsemyter spelar ägget en viktig roll. Världen föds ur ett ägg och när det knäcktes förvandlades gulan till solen och vitan till måne. Även den romerske kärleksguden Eros föddes ur ett ägg och eftersom det förknippas med livsenergi har ägget spelat en viktig roll i många fruktbarhetsriter.

Mer påskläsning

Därför blir du smart av att äta äggsvd.seSå kokar du det perfekta äggetsvd.sePåskfavoriter ur SvD:s receptskattsvd.se
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons