Snabba rapporter från krisens mitt

Samtidigt som terrorn satte skräck i Bombays befolkning spred sig informationen om händelserna fortare än ­någonsin. Direktrapporter via mobiltelefon gör mikrobloggarna till de snabbaste nyhets­källorna. Deras genombrott har flyttat fram medborgarjournalistikens positioner.

Erik Laquist
Publicerad
Annons

Morgontidningarna kommer en gång per dag. Radionyheterna presenteras en gång i timmen. Webbjournalisterna jobbar febrilt med att vara först med de senaste rapporterna. Men varken tidningar, etermedier eller nyhetssajter var i närheten av mikrobloggarnas snabbhet vid terrordåden i Bombay förra veckan. På mikrobloggen Twitter, som samlar korta textmeddelanden från alla som skaffat sig ett konto, strömmade en uppdatering per sekund in på sajten när händelseförloppet var som mest dramatiskt.

Minst 170 människor har dött till följd av terrorattentaten, som satt skräck i hela nationen och som kommer att få långsiktiga politiska konsekvenser. När det gäller nyhetsförmedlingens roll kan man redan nu konstatera att sociala medier och mikrobloggar fått ökad betydelse.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons