Rollen fick honom att bli illamående

Nyss såg vi honom som den längtande pizzabagaren Einar i tv-serien God morgon alla barn. Nu är Magnus Krepper, 38, aktuell som narkomanen Morgan i Björn Runges Mun mot mun, som har premiär i morgon.

Publicerad
Magnus Krepper, som började sin karriär som dansare, är aktuell både i Björn Runges nya film Mun mot mun och i Lars Noréns Terminal på Riksteatern.

Magnus Krepper, som började sin karriär som dansare, är aktuell både i Björn Runges nya film Mun mot mun och i Lars Noréns Terminal på Riksteatern.

Annons

Mun mot mun är så långt ifrån en traditionell julfilm man kan komma. Mats och Ewa (Peter Andersson och Marie Richardsson) har hamnat mitt i en veritabel mardröm: Den 17-åriga dottern har rymt hemifrån och lever med en narkoman som tvingar henne att prostituera sig.
Den demoniske pundaren Morgan känns minst sagt olik den lågmälda tvåbarnspappan på andra sidan kafébordet. Magnus Krepper erkänner att det var en ovanligt svår roll han fick av Björn Runge den här gången.
– Morgan hängde kvar ett tag faktiskt. Det var första gången jag själv mådde lite illa av scenerna i en film. Han var rätt jobbig att göra, och samtidigt en jätteutmaning.
För att förbereda sig pratade Magnus Krepper med två före detta missbrukare.
– Men sedan måste ju jag som skådespelare försöka hitta människan bakom Morgan. Det var otroligt viktigt för mig eftersom det finns så många klichébilder av sådana här människor.

Magnus Krepper strör superlativer över Björn Runge, som han senast jobbade med i Om jag vänder mig om.
– Han lyckas skapa ett otroligt kreativt rum. Vissa scener var ju väldigt svåra att göra, men allt runtomkring kändes lätt, just för att det fanns en sådan koncentration och ett sådant fokus.
Han betonar hur viktigt det är för honom att jobba med regissörer som är ”intresserade av skådespeleri”. Hellre arbetslös än inblandad i ett projekt som man inte kan stå för. Ett förhållningssätt som blivit mer utpräglat efter den kris han gick igenom för några år sedan. Magnus Krepper var 33 år och spelade arketypen för en ung, arg man; Jimmy Porter i John Osbornes Se dig om i vrede på Dramaten.
– Den föreställningen kom för nära, den satte igång grejer hos mig. Det var större än en 30-årskris, det var hela paketet som kom liksom. Så jag tog en paus i nästan två år, och funderade verkligen på att sluta, med allt, säger Magnus Krepper som beskriver sin uppväxt som ”jättenormal”, även om den sportiga familjen Krepper kanske var ovanligt tävlingsinriktad.
Han tog sig tillbaka med hjälp av terapi, och menar att erfarenheten såhär i efterhand bara varit positiv.
– I dag jag kan hålla distans till en roll på ett helt annat sätt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons