Motigt för Islands statsminister

Islands statsminister David Oddsson led i går ett svårt politiskt nederlag, samtidigt som han befann sig på sjukhus opererad för tumör.

Arne Bengtsson, TT
Publicerad
Annons

David Oddssons omstridda förslag till ny medielag är nu dött. Alltinget beslöt i går att lägga det åt sidan efter hårda motsättningar inom regeringen.
Därmed har statsministern lidit sitt värsta politiska nederlag under 13 år i ämbetet. Den politiske vinnaren är president Olafur Ragnar Grimsson, som vägrade skriva under lagen när alltinget röstade igenom den i våras.
Symboliskt nog upplevde den 56-årige Oddsson gårdagens nederlag från sjukbädden. I onsdags fördes han hastigt till sjukhus och opererades för gallsten. Läkarna upptäckte då en tumör på högra njuren.
David Oddsson har lagt hela sin politiska prestige i ett lagförslag, som skulle göra det svårt för företag i andra sektorer av näringslivet att äga massmedier.
Men statsministern har anklagats för att skräddarsy lagen mot sin personlige fiende, finansmannen Jon Asgeir Johannesson vars detaljhandelskoncern Baugur äger landets största mediekoncern Nordurljos (Norrsken).

David Oddssons konservativa Självständighetsparti har haft svårt att
övertyga koalitionspartnern, det mitteninriktade Framstegspartiet, lett av utrikesminister Halldor Asgrimsson.
Förslaget drevs dock igenom i alltinget i maj, men presidenten vägrade att underteckna det.
David Oddssons beslöt då att ta folkomröstning om lagen. Men opinionssiffrorna visade på nej och Framstegspartiet vägrade till slut att ta strid med presidenten.
Därmed fanns det inte längre majoritet för lagen i alltinget.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons