Global tv-expansion med stenrik stat i ryggen

På en global mediemarknad med mördande konkurrens expanderar statsägda Al Jazeera Network från sitt högkvarter i stenrika Qatar. I USA har just Al Jazeera America dragits i gång. Men priset för den investeringen bevaras som en statshemlighet på mediejättens högkvarter i Doha.

Publicerad
– Sverige ligger på åttonde plats i världen för Al Jazeera webbtrafik och Sverige är näst störst i Europa, berättar webbredaktören Cajsa Wikström som jobbar på Al Jazeera i Doha sedan flera år. Hon kan också avslöja vad som intresserat svenskar som klickat in på Al Jazeera Online allra mest detta år: 
– I tre av fem fall har artiklarna handlat om Egypten.

– Sverige ligger på åttonde plats i världen för Al Jazeera webbtrafik och Sverige är näst störst i Europa, berättar webbredaktören Cajsa Wikström som jobbar på Al Jazeera i Doha sedan flera år. Hon kan också avslöja vad som intresserat svenskar som klickat in på Al Jazeera Online allra mest detta år: – I tre av fem fall har artiklarna handlat om Egypten.

Foto: BITTE HAMMARGREN
Annons

Dagen innan grindarna öppnas för SvD på mediekoncernen Al Jazeera Networks högkvarter i Doha döms en ung qatarisk poet, Mohammed al-Ajami, till femton års fängelse för påstådd uppvigling och förolämpning av statschefen, emiren.

Domen mot den unge poeten faller i ett land där samtidigt den statsägda mediejätten Al Jazeera Network berömmer sig för att stå för journalistisk integritet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons