Obama försöker tömma Guantánamo

Den 21 januari 2009. Just tillträdde presidenten Barack Obama lovar att stänga det militära fånglägret på Kuba. Sex år senare är det fortfarande öppet och Republikanerna blockerar Obamas senaste taktik – att gradvis tömma Guantánamo så att det blir för dyrt att hålla fångar där.

Publicerad
GRAFIK: JENNY ALFVÉN
Foto: GRAFIK: JENNY ALFVÉN
USA:s president Barack Obama försöker tömma Guantanamo-fängelset men motarbetas av republikanerna.

USA:s president Barack Obama försöker tömma Guantanamo-fängelset men motarbetas av republikanerna.

Foto: TT
Annons

Parallellt med den människorättsvidriga årsdagen släpps en ny bok, Guantánamo Diaries, som trots överstrykningar med tjocka svarta censurstreck ger unika inblickar i hur fångarna behandlades.

Jag började hallucinera och hörde kristallklara röster. Jag hörde mina närmaste prata om helt vanliga vardagssaker… jag hörde Koranen läsas med en röst från himlen, vittnar Mohamedou Ould Slahi i dagboken.Nu 44-årige Mohamedou Ould Slahi växte upp i Mauretanien och begav sig först till Jordanien och sedan till Afghanistan där han anslöt sig till al-Qaida. Han har uppgett att han lämnade terrornätverket 1992 men greps efter 11 septemberdåden misstänkt för att ha planerat ett attentat i Los Angeles och för att ha varit inblandad i rekryteringen av två av de 19 kaparna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons