Nu är det inne med utefrukost
Den i Sverige så heliga frukosten äts inte längre i hemmets lugna vrå. Ett exploderande utbud, sug efter kontinentala influenser och teknikutveckling har fått svenskarna, alltifrån hipsters till affärsfolk, att flytta ut frukosten på stan.
LÄS OCKSÅ:
Gröt till frukost minskade olyckorna
Frukosten är dagens viktigaste mål, har det alltid hetat i svenska hem. Men det är inte värdet av morgonens näringsintag som gör att svenskarna numera lägger en växande del av sin disponibla inkomst i de offentliga frukostmatsalarna.
Experterna pekar på livsstilsförändringar som ett ökat borta-från-hemmet-beteende, fler enmanshushåll, och mer flexibla arbetstimmar som drivande i trenden.
Med efterfrågan kommer också utbudet, vilket i sin tur ökar efterfrågan. Att innerstadskrogar som Riche, Zink Grill, Urban Deli och Broms anammat kontinentala trender och har frukostöppet lockar ut allt fler på morgnarna. Även restaurang Grodan öppnar åter frukost, vilket de inte haft sedan det sena 1980- och tidiga 90-talets glada dagar.
För kafégästen Jonnie Malki är frukosten en alltigenom social företeelse, och en självklar del av hans morgonrutin. De personer han träffar då är hans frukostkompisar och morgonstunden på fik har för honom sedan länge ersatt kroglivet.
– Jag jobbar som säljare, det är ett bra sätt att få igång energin, att sjunga upp sig. Träffa lite folk, småprata lite och så är man igång och kan börja jobba. Det är så min dag börjar, säger han och hälsar vant på kaféägaren som står bakom disken och serverar kaffe latte på löpande band.
Idag är det fredag, då unnar Jonnie sig en storfrukost bestående av kaffe, äggfralla och yoghurt. Oftast blir det bara svart kaffe under en socialt intensiv halvtimme på Kaffeverket eller Mellqvist i Vasastan.
LÄS OCKSÅ:
Frukost på tre minuter blankt
Jonnie Malki har ätit frukost på kafé i över tio år. Men för många är det en ny företeelse. Enligt Ingela Stenson, analytiker på United Minds, har trenden legat och bubblat i några år, för att på senare tid explodera.
Och det är både privata och jobbrelaterade behov som får oss att lämna flingorna i skafferiet, konstaterar hon.
– Att sitta ute och äta frukost har många sociala pluspoäng, man kan träffa vänner, läsa tidningen eller bara reflektera, vilket vi aldrig hinner annars, säger hon.
LÄS OCKSÅ:
Kickstarta dagen med en vitaminbomb
Ur ett jobbperspektiv finns det flera fördelar, inte minst i att effektivisera sin tid. För egenföretagare och frilansare är kaféerna de nya kontoren, för affärsfolket är frukostkrogarna de nya mötesrummen. När Riche började med frukost 2011 var det just för att många stamgäster efterfrågade ett tillfälle att kunna ha mer informella möten.
– Jobbfrukost kan bli ett effektivt och personligt möte, där man får lugn och ro samtidigt som det är opretentiöst, säger Ingela Stenson.
En annan bidragande orsak är vårt behov att bygga våra personliga varumärken.
– Frukostätandet på trendiga ställen handlar mycket om att profilera sig själv som en cool person som gärna sitter ute och äter frukost, fortsätter hon.
Folks vilja att bete sig som man gör i London och New York har fått allt fler krogar att börja servera frukost. Det säger Jesper Konstantinov, vice vd och driftschef på Urban Deli som finns både på Södermalm och i Sickla.
– Det är en naturlig storstadsutveckling. Folk reser mer och bor utomlands och har lärt sig att käka frukost ute. När man kommer hem så efterfrågar man samma sak, säger han.
Urban Deli som har öppet varje dag mellan klockan 08 och 01 erbjuder en frukostbuffé med råvaror som även går att köpa i den egna butiken. Men det är skillnad på både målgrupp och beteende mellan filialerna Södermalm och Sickla.
– På Sickla måste vi fortfarande vänja folk vid att komma till oss i stället för att äta på kontoret. På Nytorget finns många egenföretagare och kreativa människor som jobbar flextider. De kom först, affärsfolket kom senare, säger Jesper Konstantinov.
Inne på Broms på Östermalm är akustiken hög och bullrig under frukostens sista timme. Pysande kaffemaskiner och slammer från det exponerade köket för tankarna till en Parisbistro. Ägaren Anna Bauer berättar att frukosten har ett stort servicevärde för gästerna, och är även bra reklam.
Både Urban Deli och Broms erbjuder frukost, lunch och middag, och båda bygger på samma idé om att alltid vara öppet och tillgängligt. Och trots att frukosten inte är särskilt lönsam så är den en viktig komponent i den affärsidén.
För Kaffeverket är frukosten en större affär, och står för 40 procent av försäljningen.
– Jätteboomen har kommit det senaste året. Man influeras av storstäderna, och vissa har ersatt kvällsvinet med en social frukost. Många kvinnor tar frukost ute som en mikropaus i vardagen och arbetsstressen, säger en av ägarna, Annika Santione.
Några frukostställen i Stockholm och deras erbjudande
Standardutbud är kaffe/the, mackor, juice etc.
Broms
Karlavägen 76
Serverar: Frukostbuffé
Utbud: Standard
Noterat: Eget bageri i regi av Sébastien Boudet med grymma pain au chocolat och croissanter
Frukost: 07.00-10.00
Zink Grill
Biblioteksgatan 5
Serverar: Frukostbuffé och à la carte
Noterat: Smarriga amerikanska pannkakor
Frukost: 07.30-10.00
Kaffeverket
St Eriksgatan 88
Snickarbacken 7
Serverar: Över disk
Utbud: Standard
Noterat: God grötfrukost och ekologiska ägg
Frukost: 07.00-10.00
Mellqvists Kaffebar
Rörstrandsgatan 4
Hornsgatan 78
Serverar: Över disk
Utbud: Standard
Noterat: Juicer och smoothies och bra bullar från Valhallabageriet
Frukost: 07.00 - ”till mackorna tar slut”
Riche
Birger Jarlsgatan 4
Serverar: À la carte-frukost
Noterat: Imponerande äggmeny med allt ifrån ägg Benedict till vit omelett och äggröra
Frukost: 07.30-10.00
Urban Deli
Nytorget 4 och Hesselmans Torg, Sickla
Serverar: Frukostbuffé
Utbud: Standard
Noterat: Välj bland olika charkuterier till mackan. Allt finns att köpa i delikatessbutiken.
Frukost: 08.00-11.00