Svettälskare

För somliga är träning där man inte blir blöt av svett lika med ingen träning. Vi har träffat svettälskarna som hittat aktiviteter där man bokstavligt talat får krama ur handduken efteråt.

Publicerad
Annons
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Namn: Irina Nirland.

Ålder: 37 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Projektledare på Hennes och Mauritz.

Tränar: Bikram Yoga.

Tidigare var boxning det absolut tuffaste och svettigaste Irina Nirland hade tränat. Tills hon prövade Bikram Yoga för två år sedan.

– Jag visste att det var plågsamt redan innan, jag älskar utmaningar och det var det som lockade mig att testa. Men att det skulle bli så jobbigt kunde jag aldrig ana.

Bikram är en tuff yogaform som utförs i ett rum som är upphettat till 37-40 grader med hög luftfuktighet. Stilen skapades av indiern Bikram Choudhury, bosatt i Kalifornien. Hans svåra knäskada läkte mirakulöst då han utförde yoga i fuktig värme. Sedan dess har han patenterat serien som består av 26 ställningar och yogan har gjort succé världen över. Träningen är militäriskt sträng. Ingen får lämna rummet, hur jobbigt det än blir.

Annons
Annons

– Första gången var som att hamna i helvetet. Alla mina impulser och reflexer ville bara fly, men instruktören uppmanade oss att stanna kvar, att härbärgera det jobbiga. Nu är det jätteskönt. Jag har lärt mig att njuta av det.

Då hon var arbetssökande tränade Irina dagligen, ibland två pass efter varandra. Numera blir det en till två gånger i veckan.

– Man blir beroende. Det är en slags hat-kärlek. Första året var jobbigast. Varje gång jag var där fick jag samma tanke: här är jag igen, att jag inte lär mig. Men efteråt var känslan av lugn dominerande. Det är så fruktansvärt jobbigt – och skönt. Värmen, fukten och den stenhårda träningen. Och man svettas mängder, i minst en timme efteråt.

På grund av svetten utförs passet i små korta byxor och en sport-bh. Man tränar på handdukar som läggs ovanpå yogamattan. För ett tag sedan ville Irina ta reda på hur mycket hon egentligen svettades under ett pass. Hon vägde handdukarna före och efter. Det blev cirka två liter. Många tränar Bikram för att gå ner i vikt men Irina har inte märkt av det. Däremot är hon mera muskulär och vältränad. Och lugn.

– Jag har alltid älskat att ta ut mig till max. Och att svettas. Svetten gör att jag känner mig renad. Både fysiskt och mentalt.

Namn: Jens Nykvist

Ålder: 35 år.

Bor: Tyresö.

Gör: Kock.

Tränar: Thaiboxning.

När Jens Nykvist är i tävlingstagen tränar han thaiboxning sex gånger i veckan. Innan det blev hans absoluta favoritsport för tio år sedan tränade han Teakwondo kombinerat med vanlig boxning.

– Thaiboxning förenar de två. Jag föll direkt. Här får jag maximal träning, en perfekt kombination av styrka och kondition.

Annons
Annons

Han berättar att svetten börjar rinna redan i uppvärmingsstadiet. Thaiboxning förenar höga sparkar och kickar med benen med knytnävsslag. Hela kroppen får jobba. Efter ett träningspass som varar en dryg timme har Jens tappat minst ett par kilo. I svett.

– Att svettas är viktigt för mig. Det känns inte som att jag har tränat om jag inte svettas. Det är inte lika kul efter så kallade teknikpass då jag inte svettas lika mycket, säger han.

Jens arbetar som kock och brukar träna efter jobbet cirka tre gånger i veckan. Men nu ska han snart tävla och måste vara i toppform. På en dryg månad har han gått ner till matchvikt. Värmen i lokalen, den stenhårda träningen och den efterföljande svetten ger snabba resultat.

– Hettan gör att du tappar kilon. Jag brukar ha en vindjacka på mig för att svettas extra mycket. Och innan tävlingar kompletterar jag med bastubad.

Namn: Helena Jönsson.

Ålder: 42 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Miljöutbildare på Stiftelsen Håll Sverige Rent och blivande Bodyattack-instruktör.

Tränar: Bodyattack och bodypump.

Helena Jönsson har alltid tränat mycket och valt träning efter ansträngningsgraden. Det ska vara kul, pulshöjande och svettigt. Hon har spelat fotboll, löptränat, simmat och nu senast funnit den roligaste och svettigaste träningsformen av alla: bodyattack

– Man kan beskriva det som en sorts intervall-aerobics med styrketräning. Det jobbigaste för kroppen är att göra stora ben- och armrörelser samtidigt som pulsen höjs. Det blir maximal påfrestning. Och jag svettas kopiösa mängder.

Det är de så kallade nivåskillnaderna som gör bodyattack till en av de mest utmanande träningsformerna. Helena demonstrerar genom att lyfta upp händerna ovan huvudet samtidigt som hon böjer på knäna och hoppar.

– Hjärtat måste pumpa mycket mer på det här sättet. Du bär ju hela din tyngd. Det gör du inte i andra svettiga träningsformer som till exempel spinning eller skidåkning.

Efter jobbet som till stora delar är stillasittande behöver hennes kropp rörelse - och svett. Helena beskriver det som en urladdning och svetten somett tecken på att hon tagit i ordentligt.

– Om jag inte skulle svettas skulle jag känna mig instängd. För mig är det kroppens reningssystem. Jag känner mig fräsch och lycklig efteråt.

Träna som Lisbeth Salandersvd.se

Magdalena Mecweld

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons