Ötzis magbakterier analyseras i Sverige

Ismannen Ötzi har tinats upp för en vetenskaplig undersökning. SvD kan avslöja att forskare i Stockholm ska ta reda på om det finns resistenta bakterier i den 5300 år gamla mumiens mage. Professor Lars Engstrand, som tog proverna från ismannen, hoppas att forskningen kan öka kunskapen om hur bättre antibiotika ska utvecklas i framtiden.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I september 2011 har det gått 20 år sedan två alpinister gjorde det spektakulära fyndet av en nedfryst manskropp på en glaciär på gränsen mellan Österrike och Italien. Upptäckten i en klippskreva på 3200 meters höjd var en världssensation. Aldrig tidigare hade en så gammal kropp av en mumifierad människa hittats – dessutom var kroppen ytterst välbevarad.

Ötzi, som mumien kallas, finns i dag på Sydtyrolens arkeologiska museum i Bolzano i norra Italien. Normalt sett är kroppen hela tiden nedfryst för att den ska behållas i gott skick. Men SvD kan i dag berätta att kroppen nyligen –för andra och kanske sista gången någonsin – tinades upp för att analyseras av forskare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons