Mer konsumentmakt hotar inte mångfalden

KULTURSPRIDNING Det verkar ofrånkomligt att fildelningen kommer att legaliseras med någon form av månadsavgift. Det ger ett ökat initiativ till brukarna men är en skakande tanke för de stora musik- och filmbolagen, skriver Roger Wallis.

Publicerad
Annons

En veritabel flod av upprörda debattinlägg från välrenommerade kulturpersonligheter har fyllt medierna under de senaste veckorna. Dessa ondgör sig över de mer än en miljon svenskar som delar musik, film, dataspel med mera över internet. Fildelare karakteriseras som kriminella som sysslar med stöld från upphovsmän. Det som behövs skulle därför vara mer övervakning och hårdare straff.

Flera skribenter återupplivar ett påstående som var vanligt för tre år sedan – men som visade sig vara felaktigt – nämligen att nedladdning innebär minskad ”legal” försäljning av bland annat cd-skivor och biobiljetter. Samtidigt pågår en kampanj från den internationella skivindustrins intresseorganisation (Ifpi) vars budskap är att allt blir bra om allmänheten respekterar upphovsrätten. Ifpi kräver dessutom att bredbands­leverantörer ska ta bort internettillgången för dem som begår upprepade brott.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons