ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige

Störst av allt är oberoendet

STATSINDIVIDUALISM Svensken vill framför allt vara i fred. Enligt den utmanande tankeboken ”Är svensken människa?” är det vår djupa önskan att vara oberoende som är själva grundbulten i det svenska samhällsbygget; tryggheten från en stark stat är kall och materiell men den äter inte upp individens autonomi. Läs den här boken, manar Lena Andersson.

Lena Andersson
Publicerad

Det finns en svensk mentalitet. Man behöver inte vara inföding för att ha den och man behöver inte ha den om man är inföding, men utan den känner man sig med Ekelöf som en främling i detta land. Den svenska mentaliteten betingar ett socialt kontrakt för hur man förhåller sig till varandra, till staten, till kärleken och familjen, till själva livet.

Debattörer från både höger och vänster brukar anföra omvänd kausalitet. Att välfärdsstaten har skapat en kollektivistisk, konformistisk svensk, oförmögen att ta hand om sig själv. Eller från andra sidan, att folkhemmet har gjort svensken solidarisk. Mer talar för motsatt turordning: socialdemokratins framgångssaga kommer ur att den förstod och bekräftade svenskens djupast kända behov, individualismen och oberoendet.

Laddar…