Stjärnklart Nobelfirande med Olafur Eliasson

”Your Star”, 2015 (detalj). Olafur Eliassons nya stjärna är ett väderkänsligt verk som stiger upp så snart stormen är över. Det lyser upp vinternatten med ett sken av sommarens ljus under Nobelveckan mellan ca kl 22.30 - 06.00.
”Your Star”, 2015 (detalj). Olafur Eliassons nya stjärna är ett väderkänsligt verk som stiger upp så snart stormen är över. Det lyser upp vinternatten med ett sken av sommarens ljus under Nobelveckan mellan ca kl 22.30 - 06.00. Foto: María del Pilar García Ayensa / Studio Olafur Eliasson

Konstnären Olafur Eliasson har laddat sitt flygande verk "Your Star” med sommarsolens energi. Nu låter han en ny stjärna stiga upp över Stockholmshimlen och lysa Nobelveckan lång.

Uppdaterad
Publicerad
Preliminär test för ”Your Star”, Allgäu, Tyskland, 2015

Preliminär test för ”Your Star”, Allgäu, Tyskland, 2015

Foto: Thilo Frank / Studio Olafur Eliasson
Annons

Från och med i kväll - om vädret tillåter - och under en veckas tid stiger en ny stjärna upp över Stockholm. Den lyser över Stadshuset tills den någon gång nattetid sjunker ur sikte igen. Anledningen till att den främmande stjärnan visar sig är inte den adventstid som råder, utan den stundande Nobelveckan som kulminerar i den årliga brakfesten i Blå hallen den 10 december.

Det är Olafur Eliasson och hans studio i Berlin som på uppdrag av Nobelstiftelsen låter en LED-ljuskälla i en sfärisk behållare stiga mot skyn med hjälp av en svart ballong, den senare förhoppningsvis någorlunda osynlig mot natthimlen. Ljuskällan strålar med ett mycket vitt ljus, vars färgspektrum är kalibrerat så att det liknar en riktig stjärna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons