ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

It-tjänst ska minska mutrisken

En internettjänst för visselblåsare ska bidra till minskad risk för mutor och korruption hos Försvarets materielverk. Myndigheten köper in materiel för miljarder årligen.”Så visst kan frestelsen finnas där. Då är det extra viktigt att vara noggrann”, säger generaldirektören Lena Erixon.

Lena Hennel
Publicerad
Annons

I höstas avslöjade SvD att mångmiljardupphandlingen av lastbilar som Försvarets materielverk, FMV, gjort tillsammans med det norska försvaret kantas av stora frågetecken. Bland annat bytte en av de högst ansvariga för inköpen av tunga lastbilar på Försvarsmakten jobb i ett sent skede av upphandlingen. Officerens nya arbetsgivare var ett bolag i den koncern som tog hem affären.

En statlig utredare tittar nu på hur man ska kunna stärka skyddet av så kallade visselblåsare för att anställda ska våga berätta om misstänkta oegentligheter. Men på Försvarets materielverkinförs nu också en så kallad visslarfunktion. Via en extern datatjänst ska anställda, kunder, leverantörer och enskilda privatpersoner kunna slå larm. Den som vill kan vara anonym.

Laddar…