ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Statliga bidrag trots diskriminering

Statliga Ungdomsstyrelsen betalar miljoner i bidrag till religiösa ungdomsförbund, trots att de diskriminerar homosexuella medlemmar, rapporterar Kaliber i SR. Ungdomsstyrelsen ska nu konfrontera organisationerna.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Grundkravet för att en organisation ska få bidrag från statliga Ungdomsstyrelsen är att verksamheten är fri från diskriminering. Trots det betalas varje år miljoner till religiösa ungdomsförbund där HBT-personer är utestängda från vissa poster och utsätts för påtryckningar av andra medlemmar, rapporterar radioprogrammet Kaliber. Ungdomsstyrelsen har aldrig frågat om synen på homosexualitet.

Kaliber har frågat de 16 religiösa ungdomsförbund som får bidrag om hur de ser på homosexualitet och funnit att flera av dem inte lever upp till kraven. Till exempel uppger ordföranden för Sveriges unga katoliker att en homosexuell person inte skulle kunna få vissa poster inom organisationen. Ordföranden för Pingst Ung anser att man bör leva i celibat om man är homosexuell och medlem i organisationen.

Laddar…