ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krönika

Patricia Hedelius:H&Q:s bodelning kör över minoritetsägarna

Patricia Hedelius

I ett aktiebolag är det förbjudet för vissa aktieägare att berika sig själva på bekostnad av andra. Men trots det struntar många i lagen – nu senast Mats Qviberg och Sven Hagströmer. Det forna radarparet vill köra över minoriteten för att minska sina egna kostnader vid en kommande skilsmässa.

Patricia Hedelius
Uppdaterad
Publicerad
Annons

På fredag smäller det. Då ska Öresunds närmare 20000 aktieägare säga sitt om storägarnas föreslagna separation på en extra bolagsstämma. Det har länge stått klart att situationen i Öresund skulle kräva drastiska åtgärder. Efter haveriet i HQ och överhängande rättspel mot inte bara Öresund utan även mot nyckelpersoner som grundaren Mats Qviberg, vilket inneburit en omöjlig arbetssituation, har förtroendet för investmentbolaget och dess styrelse vittrat sönder.

För det första var Mats Qvibergs agerande som ordförande för HQ något som fick många att lyfta på ögonbrynen. Att skylla ifrån sig och inte ta ansvar klingar inte bara dåligt med hans uppdrag utan även med hans tidigare inställning till bolagsstyrning och de fördelar med ägare av kött och blod som han gärna framhållit.

Laddar…