Miljardklipp på skattepengar

När Sveriges största vårdkoncern Ambea såldes förra året gjorde ägarna med brittiska 3i i spetsen en vinst på över 3 miljarder kronor. En halv miljard kronor regnade över ledningen. Det är bara ett i raden av klipp i välfärdssektorn de senaste åren.

Olle Nygårds, Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Som SvD Näringsliv skrev igår har vinsterna i de riskkapitalägda företagen inom vård, skola och omsorg ökat snabbt de senaste åren. Men vinsterna på sitt ägande plockas ut först när bolagen säljs. Och då handlar det om betydligt större belopp.

Riskkapitalbolagens modell för att tjäna pengar är enkel. Den går ut på att köpa ett företag vid tidpunkt A för att sedan sälja det vidare till ett högre pris vid tidpunkt B. Affärerna genomförs med en stor andel, hälften eller mer, av lånat kapital. Under perioden som företagen ägs genomförs en rad förändringar som syftar till att höja värdet. Ett typexempel på detta är försäljningen av vårdkoncernen Ambea ifjol. I Sverige är företaget mer känt under varumärket Carema med alltifrån närsjukhus till vårdcentraler och äldreboenden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons