Ett arbetsliv på distans

SPANING Teknikutvecklingen har gått snabbt och i det moderna arbetslivet klarar vi av allt fler moment utan att behöva skaka hand. Här är några anledningar till varför det digitala mötet blivit ett allt bättre substitut för det fysiska mötet.

Adam Erlandsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1. De finansiella kriserna och miljöalibit
I dessa tider av finansiell kris och allt hårdare svångremmar finns det en given plats för tekniker som videokonferenser och videosamtal. Videokonferenser har blivit en viktig del i många geografiskt utspridda organisationer, i den typen av verksamheter där även en dyr videokonferensanläggning för flera hundra tusen kan räknas hem på ganska kort tid. I dag har till exempel alla domstolar, häkten och även de flesta anstalter utrustning för videokonferenser. Enligt Kriminalvårdens beräkningar sparar man omkring tio miljoner kronor om året i rese- och personalkostnader i samband med omförhandlingar, enligt en artikel i Computer Sweden. Färre resor innebär inte bara minskade utgifter och att chefer och anställda slösar bort mindre tid på ren logistik – det är också ett lyft för miljön. Och det i sin tur är ett snyggt plus i kanten i årsredovisningar och verksamhetsberättelser - och något som ligger helt i linje med många verksamheters målsättningar.

2. Billigare och bättre teknik
En annan aspekt är att den tekniska utvecklingen har gått så fort att man i dag inte ens behöver investera i en dyr anläggning för att se den man pratar med i ögonen, även om man är många mil från varandra. Det räcker att titta ett par år tillbaka i tiden för att hitta svindyra videosamtalslösningar med skakig bildkvalitet, tveksamt ljud och instabila uppkopplingar. I dag räcker det med en dator med internetuppkoppling och gratisprogram som Skype eller Facetime för att få en fungerande lösning. Tekniska landvinningar har helt enkelt gjort olika former av distanskommunikation tillräckligt problemfri och tillräckligt effektiv för att ersätta det mänskliga mötet i många sammanhang.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons