Irländskt nej rysare för Reinfeldt

Lissabonfördragets slutgiltiga öde avgörs i Irland i höst, då Sverige leder EU. Det kan bli en riktig rysare för det svenska ordförandeskapet och för hela EU när irländarna i början av oktober håller en ny folkomröstning. Om Irland röstar ja så övervinns det största hindret för att det skall kunna träda i kraft vid årsskiftet.

Publicerad
Annons

Den irländska regeringen som i dessa dagar är mer impopulär än någonsin följer en handlingsplan som i stora drag är känd. För att på nytt kunna vända sig till folket måste den visa att förutsättningarna förändrats sedan nej-segern vid den förra omröstningen. Vid EU-toppmötet före jul fick den gehör för principen att EU ger Irland några förtydligande för-behåll som förväntas minska motståndet mot fördraget.

Dit hör att Irland – liksom andra EU-länder – behåller rätten att sända en ledamot till EU-kommissionen, trots att fördraget förutser att antalet ledamöter ska minska efter 2014. Genom rotation på posterna skulle antalet ledamöter bara motsvara två tredjedelar av antalet medlemsländer. En tredjedel av länderna skulle därigenom under en mandatperiod sakna ”en egen kommissionär”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons