ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så hittar du bästa vinerna på Europas vingårdar

Det finns olika sätt att förse sig med vin. Ett av de trevligare tycker Mikael Mölstad är att resa till vingårdar i Europa och köpa med sig hem. Allt fler svenskar förlänger också reseminnet med viner de sedan korkar upp hemma.

Mikael Mölstad
Publicerad
Vingård i norra Italien. Foto: COLOURBOX

Systembolaget får ursäkta. Jag tror nämligen att deras marknadsandel i Sverige kommer att minska i framtiden. Det beror inte på smuggel och postorderhandel. Det handlar om att fler köper sitt vin på plats hos vinproducenten.

Du är kanske redan en av dem som gärna tar en tripp neråt Europa? Vi blir allt fler som gillar dessa turer. Då tillhör du kanske också dem som börjat köpa med dig vin direkt från en vinbonde.

Jag har alltid gillat detta. Mycket beroende på att jag bodde mitt i Europa under många år. Bland vinintresserade européer är detta ett helt normalt sätt att fylla på vinförrådet. Många lär känna några vinproducenter som de sedan alltid handlar hos.

Problemet med mina besök i vinkällarna var att inköpen skulle köras hem till det svenska sommarvistet. Det innebar smuggelrisker. Därför minns jag sommaren 2007 med glädje. Då kom EU-domen som gjorde det lagligt att för eget bruk föra in alkoholhaltiga EU-drycker.

Det var en skön frihetskänsla att få handla lådvis med vin och inte riskera lagbrott. De flesta gånger blev det besök hos utvalda producenter i Alsace, Baden eller Rheingau - på väg upp genom Tyskland.

TESTA DIG SJÄLV:
Vad kan du om vin?

På senare år har jag upptäckt nöjet att handla champagne direkt från odlarna. Visserligen har jag kört igenom den nordfranska regionen många gånger tidigare - men har aldrig haft koll på var jag ska ta vägen. De stora drakarna som Moët & Chandon och Veuve Clicquot känns för tillrättalagda. Även om just källarna är mycket besöksvärda.

Det är här planering och en smula efterforskning kommer in. Har du redan en champagnefavorit från Systembolaget? Då kanske den producenten har öppet för besök - om du bara tar reda på var de håller hus. Mejla gärna i förväg och hör om det går att komma förbi och handla. Ett annat bra tips är de familjeägda champagneproducenternas förening: Les Champagnes de Vignerons. De tar gärna emot besök.

Det räcker med att boka ett-två besök för att handla. Låt sedan några besök bli spontana - men tänk på att det är sällan de bästa producenterna som har stora skyltar vid vägen. Kom också ihåg att artigheten bjuder att man handlar något om de bjuder på en provning.

När du väl hemma öppnar dina första flaskor från resan blir det både reseminnen och vinupplevelser. Kanske även en matupplevelse om du fick med dig något recept hem.

Min erfarenhet är att man kan göra fynd i champagne och chablis. Svårare i rödvinsbourgogne där producenterna i högre grad vet sitt värde. Då är det kanske klokt att göra som andra vinintresserade européer: skapa en relation till någon bra producent som kan ge extra rabatter.

Visst låter det trevligt? I det fallet tror jag att det bor en liten europé i de flesta av oss.