Smärtpunkt Tibet

När Kina fick OS lovade man att respektera de mänskliga rättigheterna. Men när världens blickar nu riktas mot Tibet är fängelserna fulla av politiska fångar. Munken Palden Gyatso var i 33 år en av dem, nu ägnar han sig åt att vittna om vad han och hans medfångar blev utsatta för – bland annat med hjälp av utsmugglade tortyrredskap. Journalisterna Joakim Eneroth och Malin Rosén har träffat Palden Gyatso, hans berättelse blir nu en bok och en utställning.

Publicerad
Annons

Tibets samtidshistoria har satt sina spår i den gamle mannens kropp. Ständigt bär han med sig sitt vittnesmål, berättelsen har etsats fast i hud och organ, i deformerade lemmar och i återkommande mardrömmar. Han lyfter den mörkröda munkdräkten och visar benen som förtvinade under de två år och sex månader han tvingades bära fotbojor, tatueringarna som skrapats bort med kniv och resterna av brännskador. Han har ingen hörsel kvar på ena örat och inga tänder.

Palden Gyatso tar ut löständerna och öppnar den tomma munhålan, gommen är ärrad och tungan sprucken. Han visar hur fängelsevakten pressade in elbatongen, berättar att tandrötterna förstördes av elektriciteten, att hans närminne rubbades och sedan om hur tänderna föll ut, en efter en.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons