Den ultimata utmaningen

I söndags gick startskottet för Vansbrosimningen, första delen i En Svensk Klassiker - den stora utmaningen för alla motionärer som också inkluderar att cykla Vättern runt, springa Lidingöloppet och åka Vasaloppet inom loppet av tolv månader.

Publicerad
I Västerdalälven sjunker temperaturen ett par grader. Så fort man saktar av eller stannar, åker man bakåt, det finns ingen möjlighet att vila längre.

I Västerdalälven sjunker temperaturen ett par grader. Så fort man saktar av eller stannar, åker man bakåt, det finns ingen möjlighet att vila längre.

Annons

En dag på försommaren 1950 satt 24-årige Mats Qvarfot och en kompis nere vid Västerdalälven i Vansbro och funderade på hur de skulle få simningen mer populär som sport. De enades om att ett trekilometerslopp under byns alla sex broar skulle vara en bra början. Senare samma sommar gick starten. Tio tappra deltagare, däribland Qvarfot själv. simmade två kilometer nedströms i Vanån och den sista kilometern uppströms i Västerdalälven.
Men föga anade den unge simmaren vad han just satt i rullning. För hade han inte dragit igång Vansbrosimningen så hade han aldrig kommit på att sätta ihop En Svensk Klassiker. I dag räknad som den ultimata utmaningen för många svenska motionärer.

– Ja, att jag är pappa till Klassikern, det får jag allt ta på mig, säger Qvarfot som vid 78 års ålder lagt det mesta av egna klassikersträvanden på hyllan.
Reglerna är enkla. Inom loppet av tolv månader ska deltagaren slutföra Vansbrosimningen, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vasaloppet (eller Engelbrektsloppet, ett alternativ skapat av Qvarfot när kvinnor ännu inte fick åka Vasaloppet).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons