Kund anmäler Nestlé barnmat

Nestlés fruktpuré ”Aprikos Päron” innehåller bara tio procent aprikos och sex procent päron. Det fick en konsument att anmäla bolaget till Konsumentverket.

Publicerad
Annons

Matjätten Nestlés fruktpure ”Aprikos Päron” innehåller 54 procent äpple och 30 procent av persika. Endast sex procent av innehållet är päron och tio procent aprikos. Purén, som främst används som barnmat, innehåller även tillsatt C-vitamin.

– Produkten säljs med avsikt att ge intryck av att fruktpurén består av aprikos och päron som huvudingredienser. Jag anser att det är vilseledande marknadsföring, skriver en konsumet till Konsumentverket enligt
Foodmonitor.se.

Men Nestlé håller inte med om kritiken, utan menar att de deklarerar all frukt som finns på förpackningen. Pappersförpackningen runt puréburkarna har en bild på två päron och tre aprikoser men även en persika och ett delat grönt äpple.

– Vi har valt frukterna aprikos och päron i produktnamnet för att de är de mest dominanta och ger produkten den karakteristiska smaken, säger Marie Louise Elmgren, informationschef, Nestlé Sverige till Foodmonitor.se.

EU diskuterar just nu att ändra lagen för att försvåra för företag att marknadsföra produkter på ett vilseledande sätt. Idag får till exempel en produkt kallas jordgubbsjuice även om den innehåller 90 procent äpple och bara 10 procent jordgubbsjuice. Ändras reglerna måste den drycken istället kallas ”Äpple- och jordgubbsjuice”.

Blir det en sådan regeländring eller lagstiftning skulle även Nestlés Aprikos Päron-puré var otillbörig.

LÄS MER:
Göteborgs Kex bluff med populära barnkex

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons