Lovets guldkorn finns i radion

ÄNGSLIGT. SVT:s sommarlovssatsning har en flåshurtighet och manisk aktivitet som blir både pinsam och lite respektlös. Det blir aldrig utrymme att stanna upp och fördjupa sig, och när barn intervjuas är frågorna ytliga.

Malena Janson
Publicerad
Annons

När Sveriges television introducerade Sommarlovsmorgon för lediga skolbarn 1978 blev det ett ramaskri. Inte skulle väl ungarna titta på tv när de dagligen med start klockan nio kunde vara ute i friska luften och realisera Idas sommarvisa? Men jo, så blev det och pyjamasfrukost framför ett magasin utvecklades snart till en älskad tradition. Jag har alltid gillat den typen av satsningar som samlar barn över hela landet i en gemensam upplevelse som för en stund överbryggar en del av de skillnader som finns.

Efter två veckor med Sommarlov à la 2010 börjar dock till och med jag tänka att detta program spelat ut sin roll. Det som kunde vara en tioveckors fristad från stress är en strid ström av tävlingar, experiment, dåliga serier, telefonintervjuer och gäster som sjunger, dansar, lagar mat och flamsar. Programledaren Malin Ohlsson utropar ”Wow!”, ”Häftigt!” och ”Grymt!” om alltifrån Sjöräddningens båt via prinsessbröllop till vattens förmåga att byta form från fast till flytande till ånga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons