Polisens nya vapen ger svaret

Virtuell obduktion är ett nytt hjälpmedel för polisens mordutredare, många menar att det är ett av de största framstegen inom rättsmedicin på hundra år. Nu kan oblodiga undersökningar av misstänkta brottsoffer göras, utan att man behöver öppna kroppen. Efter en kvarts scanning kan dödsorsaken ofta fastställas.

Eva Regårdh
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Genom att virtuellt addera eller ta bort vävnad och kunna skala sig ner i olika vävnadsskikt kan man också se hur skadan verkligen ser ut där det är svårt med ordinära undersökningsmetoder. För svårt brända kroppar, eller kroppar som legat länge i vatten, har visualiseringstekniken direkt kunnat avgöra om kroppen har varit utsatt för yttre våld, till exempel skelettfrakturer eller blödningar i hjärnan innan man påbörjar obduktionen, vilket är en stor fördel.

Enligt Johan Berge, verksamhetschef vid Rättsmedicinska avdelningen i Linköping är det också ofta svårt för lekmän, som advokater och nämndemän att förstå vanliga röntgenbilder och fotografiska obduktionsbilder. Fotografierna är dessutom otäcka och frånstötande, vilket ytterligare försvårar tolkningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons