ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Smitta inte barnen med din oro – stärk dem att våga

”Som förälder gäller det att hitta en balans i att våga hjälpa barnet att utvecklas utan att överbeskydda det”, säger Johan Åhlén, psykolog och doktorand vid Uppsala universitet.
”Som förälder gäller det att hitta en balans i att våga hjälpa barnet att utvecklas utan att överbeskydda det”, säger Johan Åhlén, psykolog och doktorand vid Uppsala universitet. Foto: Daniella Backlund

Det är fem gånger så vanligt att barn till föräldrar med ångest, utvecklar ångest. Men det finns sätt för föräldrar att minska den risken. ”Arbeta med din egen rädsla och försök att öka barnets självständighet”, säger psykologen Johan Åhlén.

Mia Sjöström
Publicerad

Nej, det är för farligt! Klättra inte så högt, du kan ramla ner och slå dig riktigt illa. Akta dig för hunden, den kan bitas. Du får inte gå själv, man vet aldrig vad som kan hända på kvällen. Det är klart att du måste vara nervös inför föredraget. Gå inte så nära kanten, du kan trilla i och drunkna.

I höst har ett pilotprojekt om oroliga föräldrar precis dragit igång. Det är Johan Åhlén, psykolog och doktorand vid Uppsala universitet, som i samarbete med forskare vid Karolinska institutet tittar på hur en utbildning som bygger på kognitiv beteendeterapi, KBT, kan hjälpa oroliga föräldrar att hantera sin oro. Och i förlängningen deras barn.

Laddar…