Lögndetektor ska röja bidragsfusket

Storbritannien ökar insatserna för att komma åt misstänkta bidragsfuskare. Personer som lämnar falska uppgifter i kontakter med myndigheter kommer att spåras med lögndetektorer och bli av med pengarna i en månad.

Jon Pelling
Publicerad
Annons

– När regeringen drar sitt strå till stacken så räknar vi också med att medborgarna tar sitt ansvar. De som inte gör det kommer att känna av konsekvenserna. I ett rättvist samhälle är det vad folk förväntar sig, sade premiärminister Gordon Brown i ett pressmeddelande i samband med Queen’s speech i veckan, drottningens tal där regeringens planer inför det kommande året presenteras.

Samtidigt som regeringen planerar att underlätta för personer som sitter med höga bostadslån och har svårt att klara amorteringarna så skärps alltså reglerna för bidragstagarna. Sammanlagt beräknas de brittiska skattebetalarna gå miste om nära fem miljarder kronor på grund av oriktiga uppgifter till myndigheterna. För att komma till rätta med problemet föreslås att fler kommuner tar lögndetektorer till sin hjälp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons