ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Vasaloppet är det ultimata testet”

Valhallavägen, Stockholm, en kylig lördagsmorgon i januari. Det är längdskidåkare överallt, alla med sikte på Ladugårdsgärdet och det 2,5 kilometer långa skidspåret. Två av dem är de nybörjarna Maria Ekdahl och Amanda Bertilsdotter Nilsson som satsar på En svensk klassiker.

Publicerad
Annons

Efter en snöfattig start på vintern är nu äntligen temperaturen på rätt sida om nollan och möjligheten att få träna i riktiga skidspår lockar man ur huse. Närmare bestämt en sisådär 10 000 stockholmare bara den här dagen. Och innan vintern är över kommer förmodligen varannan huvudstadsbo att ha åkt här, uppskattar arrangören.

Vasaloppet eller något annat lopp under Vasaloppsveckan är målet för många av åkarna, så också för Maria Ekdahl och Amanda Bertilsdotter Nilsson. De kommer båda från Skåne, hade aldrig stått på ett par längdskidor före december i fjol och siktar nu på Öppet spår – nio mil längdåkning mellan Sälen och Mora. Målet är att genomföra En svensk klassiker, men från början var planen att börja med kortare distanser.

Laddar…