Poeten som blev extrem ändrar sig

Han debuterade som hyllad poet och gjorde sig känd som ett språkrör för moderat islam. Men för tre år sedan klev Mohamed Omar plötsligt fram som en radikalislamistisk röst med skarp anti-sionistisk retorik. Nu tar han tillbaka sina åsikter, med förklaringen att pressen blev för stor.

Publicerad
Mohamed Omar var tidigare chefredaktör för tidskriften Minaret. Han blev radikal islamist, men uppger nu att han ångrar sig.

Mohamed Omar var tidigare chefredaktör för tidskriften Minaret. Han blev radikal islamist, men uppger nu att han ångrar sig.

Foto: DAN HANSSON
Annons

Poeten och debattören Mohamed Omar som väckte uppmärksamhet 2009 när han förklarade sig som radikal muslim, gör nu avbön och ber om ursäkt för sina extrema ståndpunkter. Det var under invasionen av Gazaremsan som Omar publicerade en debattartikel i Expressen där han uttryckte sin avsky för Israel och sitt stöd för Hizbollah och Hamas. Senare kom han att grunda ett politiskt parti med antisemitiska förtecken och rikta kritik mot bland annat homosexuellas rättigheter.

Med sin korta text ”En opieätares bekännelser” – titeln är en referens till Thomas De Quinceys ”En engelsk opieätares bekännelser” – ångrar Mohamed Omar sina åsikter och ber om ursäkt till dem som tagit illa vid sig. I boken återvänder han till Marx liknelse om religionen för att förklara hur radikaliseringen blev en flyktväg från den ekonomiska och psykiska press han upplevde under åren efter sin kritikerrosade debut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons