Aquavit New York får en stjärna av Guide Michelin

Aquavit i New York har fått sin första stjärna av Michelinguiden.

SvD
Publicerad
Annons

På tisdagen delades Michelinguidens stjärnor ut i New York. I USA betyder inte Michelinstjärnorna lika mycket för krogarna som i Europa, men det är fortfarande en väldigt fin utmärkelse att få.

– Det är en dröm i vår bransch att få en stjärna av Michelin. Den är större än alla andra utmärkelser. Det är fantastiskt roligt att vår fokusering på det Nordiska köket under Aquavit’s kökschef Marcus Jernmarks ledning imponerat på Michelin’s inspektörer, menar säger Aquavit’s grundare och huvudägare Håkan Swahn i ett pressmeddelande.

Aquavit öppnades 1987 av Håkan Swahn och restauranglegenden Tore Wretman. Sveriges hotellkung Bicky Chakraborty fanns då också med som initiativtagare. Aquavit etablerade snabbt ett rykte som den bästa skandinaviska restaurangen utanför Norden.

– Vi kunde inte få en bättre 25-års present, fortsätter Håkan Swahn.

Men utmärkelsen är inte den första för svenskkrogen i New York. Tidningen New York Times rankade restaurangen som trestjärnig under fem år fram till 2010, då den nedvärderades till en tvåstjärnig krog. 2006 utsåg New York Magazine Aquavit som en av de tio bästa restaurangerna i New York.

I Sverige blev Aquavit New York framförallt känd genom den kända kocken Marcus Samuelsson kokboken ”Aquavit and the new Scandinavian Cuisine”.

Nuvarande kökschefen Marcus Jernmark kom till Aquavit 2009 och har byggt upp ett ungt talangfyllt lag med kockar från ett flertal länder förutom Sverige. Marcus har tidigare bland annat varit kökschef på svenska generalkonsulatet i New York och fick sin kockutbildning i Grythyttan.

svd.se

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons