Peter Alestig:Därför går den 16 juli 2015 till historien

Peter Alestig

Det är lätt att fastna i nuet. Att dras med i det ständigt pågående grekiska dramat eller att distraheras av alla företag som just nu berättar hur mycket, eller lite, pengar de har tjänat de senaste tre månaderna. Eller att kanske helt koppla bort nyhetskollen så här i semestertider.

Publicerad
Statsminister Stefan Löfven talar på FN-mötet i Addis Abeba, Etiopien.

Statsminister Stefan Löfven talar på FN-mötet i Addis Abeba, Etiopien.

Foto: Mattias Areskog/TT
Annons

Men faktum är att veckans, kanske rent av årets, viktigaste nyhet kommer från vare sig Grekland eller något börsbolag. Den kommer från Etiopiens huvudstad Addis Abeba, där 193 av världens länder under torsdagen undertecknade ett dokument som inte kan beskrivas på något annat sätt än som historiskt.

Det är bara att läsa inledningen, där länderna gemensamt skriver att de har som mål att "utrota fattigdom och hunger och att åstadkomma hållbar utveckling". Och de ska göra det på 15 år. Ja, du läste rätt, om 15 år ska världen ha utrotat fattigdomen. Och det är inte så orealistiskt som det låter. Faktum är att andelen extremt fattiga i världen har halverats de senaste 15 åren sedan FN antog de så kallade millenniemålen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons