EU-förslag om garantier för Irland

När EU-toppmötet avslutades vid 14-tiden på midsommaraftonen hade EU-ledarna kommit överens om de rättsliga garantier som ska göra det möjligt för Irland att hålla en ny folkomröstning om Lissabonfördraget i höst.

Lars Larsson, TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är en lösning som också ska kunna accepteras av den brittiska regeringen.

Britterna har varit oroliga för att de garantier som ges till Irland skulle kunna innebära att det brittiska parlamentet måste göra om sin ratificering av Lissabonfördraget. Den brittiska oppositionen leder stort i opinionsmätningarna och har lovat att ordna en folkomröstning om fördraget om de kommer till makten före det att Irland har folkomröstat en andra gång om fördraget.

För att det ska bli ett fördrag ges Irland ett antal garantier om skatter, neutralitet, abort, utbildning, och rätt att säga nej till homoäktenskap.

”Stats- och regeringscheferna, som är övertygade om att Lissabonfördraget kommer att ge bättre ramar för unionens agerande på ett stort antal områden, enades om rättsliga garantier som utformats för att undanröja det irländska folkets betänkligheter och på så sätt ge dem möjlighet att yttra sig igen om fördraget”, skriver EU-ledarna i inledningen till slutsatserna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror att garantierna till sist enbart kommer att beröra Irland och att ingenting tillförs för andra länder.

Annons
Annons

EU-ländernas ledare vill se ett snabbt ja från EU-parlamentet till förslaget om att ge Jose Manuel Barroso fem år till som ordförande för EU-kommissionen.

Det framgår av förslaget till slutsatser från toppmötet i Bryssel.

EU-ledarna ger nuvarande ordföranden Tjeckien, och Sverige som tar över den 1 juli, i uppdrag att bädda för ett ja i det nyvalda parlamentet när det möts för första gången i Strasbourg den 13-16 juli. Parlamentet måste godkänna Barroso för att han ska kunna förbereda sin nya period och leta nya kommissionärer.

Men trots hasten med Barroso framhåller EU-ledarna, i förslaget till slutsatser som TT läst, att Sverige och de övriga EU-länderna inte ska börja nominera kommissionärer förrän det står klart om de irländska väljarna har sagt ja till förslaget till nytt fördrag för EU, Lissabonfördraget, i oktober. Godkänns inte fördraget i Irland, vars väljare röstade nej i en första omröstning i juni förra året, kan det inte införas. Det innebär också att medlemsländerna förlorar rätten att nominera en kommissionär var.

Datum för omröstningen är inte bestämd, men EU-ledarna hoppas på ett ja.

EU-toppmötet ”bekräftar sitt önskemål om att fördraget ska träda i kraft i slutet av 2009”, heter det i förslaget till slutsatser.

Lars Larsson/TT
Bryssel TT:s utsände

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons