Antipiratbyrån kräver ny fildelarlag

Det är i praktiken riskfritt att fildela med bittorrentteknik. Nu vill Antipiratbyrån ha nya juridiska sanktioner mot fildelarna.

– Lagstiftaren måste våga modernisera systemet, säger Antipiratbyråns Henrik Pontén.

TT
Publicerad
Annons

Under vintern har regeringens särskilda fildelningsåklagare gjort ett tiotal tillslag mot fildelare och ägare av så kallade DC-hubbar som används för fildelning. För fortfarande siktar underhållningsbranschen och åklagarna på
DC-tekniken , en äldre och sannolikt försvinnande teknik. Alla fildelare som fastnat i juridikens garn har använt äldre tekniker. Däremot har ingen fildelare som använt den modernare
bittorrenttekniken dömts i någon rättslig instans. Ett av skälen är att bittorrenttekniken är mer svårspanad för antipiraternas tekniker, bedömer IT-gurun Jonas Birgersson som grundade IT-konsultföretaget Framtidsfabriken (Framfab) och Bredbandsbolaget. Han är numera vd för IT-företaget Labs2.

– Jag känner inte till något rättsfall i västvärlden där någon har blivit dömd för att de fildelat via bittorrent. Det beror framför allt på att det är svårt att bevisa. Om nedladdaren har maximal otur kan han fastna i ett filter vid ett enskilt spaningstillfälle med ett verk. Annars måste spanaren olovligen installera mjukvara i fildelarens dator för att få tillräckligt bra bevismaterial, säger Birgersson som också pekar på att bittorrent inte är utvecklat för att göra det svårt att spana.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons