Rekordflygplanet Solar Impulse

På måndagen var det dags: Det solcellsdrivna flygplanet Solar Impulse lyfte för att flyga jorden runt, något som, ett liknande plan aldrig tidigare gjort. Den unika resan beräknas ta fem månader, och det schweiziska projektet vill visa på vägar att använda solens energi. Bläddra genom svepet för att läsa mer om det historiska projektet. Text: Gunilla von Hall

Publicerad
Annons

Efter tretton års forskning förverkligades det schweiziska drömprojektet på måndagsmorgonen, när solcellsplanet Solar Impulse lyfte från Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Första landning sker i Muscat i Oman, sedan flyger man vidare över alla kontinenter under fem månader med tolv stopp för vila och underhåll. Totalt handlar det om 35 000 kilometer för det ultralätta planet tillverkat av kolfiber.
Efter Oman mellanlandar man i Indien och Burma. Planet väntas dock flyga utan stopp över både Stilla Havet och Atlanten. Den längsta etappen blir fem dagar och fem nätter utan stopp mellan Ninkin i Kina och Hawaii, omkring 8 500 kilometer. Planets flygs av en pilot i taget, som måste hålla sig vaken under havsflygningarna förutom tupplurar på som längst tjugo minuter.
– Det är en mänsklig utmaning, speciellt att flyga över de stora världshaven under fem dagar och nätter. Alla sade att detta var omöjligt. Men om vi lyckas göra det här i luften kan man tänka sig vad vi kan göra på jorden, säger André Borschberg, en av de schweiziska piloterna och initiativtagarna till projektet.
Borschberg säger sig vilja använda yoga för att hålla sig alert ombord, medan den andra piloten och psykoanalytikern Bertrand Piccard tänker använda sig av självhypnos.

Solar Impulse drivs helt och hållet av solceller, och inte av bränsle. Flygplanskroppen har en vingbredd på 72 meter, och de två vingarnas ovansidor är täckta med 17 000 solceller ända ut på vingspetsarna. Cockpiten har bara plats för en person och rörelseutrymmet är minimalt med bara är 3,8 kubikmeter, ungefär som en telefonkiosk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons