Män bättre än kvinnor på multitasking – ibland

Tror du att män är sämre än kvinnor på att göra flera saker samtidigt? Då är det dags att tänka om – den ofta vedertagna ”sanningen” ifrågasätts nu av ny forskning vid Stockholms universitet. ”Män är bättre än kvinnor på multitasking”, säger professor Timo Mäntylä.

SvD
Publicerad
Annons

Den gängse bilden brukar vara att kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt. På arbetsplatsen, i hemmet och på fritiden är män helt enkelt sämre på så kallade multitasking. Men stämmer verkligen det? Den frågan har nu Timo Mäntylä, professor vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet försökt svara på. Och slutsatsen går alltså emot tidigare ”sanningar”.

– Vardagliga observationer kan bidra till påståenden som ibland betraktas som vetenskapliga sanningar och fakta. Som kvinnors förmåga att hantera flera uppgifter samtidigt medan män fokuserar på en uppgift i taget. I motsats till denna uppfattning visade resultatet av vår studie att män är bättre på multitasking än kvinnor, säger Timo Mäntylä i ett pressmeddelande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons