Sanningar ställda på huvudet

Historien måste alltid skrivas om och nu är det dags igen. Fyrtio år efter det senaste standardverket sjösätter Norstedts förlag Sveriges historia. Kungar och krig får stå tillbaka för kvinnor och sociala frågor. Men är vi svenskar verkligen så historieintresserade som vi tror?

Johan Sjöstrand
Publicerad
Annons

Det sägs att segraren skriver historien och i så fall är Dick Harrison en vinnare. Det tog honom tio år att förankra sitt drömprojekt hos något av bokförlagen: en brett hållen serie om Sverige från istiden fram till idag, ett verk som kan ersätta Sten Carlsson och Jerker Roséns Den svenska historien. Den gavs ut på 60-talet och bygger alltså på forskning som är minst femtio år gammal – med andra ord finns det ett enormt tomrum som behöver fyllas. Den profilstarke Lundaprofessorn Dick Harrison är huvudredaktör och har skrivit del två och halva del tre i Sveriges historia, vars två första band kommer ut i dagarna.

– Det är ett nödvändigt verk, en grundsten i kunskapssamhället. Genom att inte göra det här tidigare har vi avhändat oss vår egen historia på ett sätt som vore otänkbart i resten av Europa, säger Dick Harrison.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons