Tre värdefulla tips för en högre pension

I dagarna skickas det orange kuvertet ut till alla pensionssparare, något som inte sällan genererar pensionsångest. Men det går att med enkla medel höja pensionen. SvD Näringsliv ger dig de viktiga knepen.

Frida Bratt
Publicerad
Annons

Inom tjänstepensionen kan man i många fall välja till ett så kallat efterlevandeskydd. Det gäller exempelvis alla privatanställda tjänstemän inom ITP. Efterlevandeskyddet innebär att familjen får ta del av inbetalda sparpengar om du skulle gå bort. Det kan kännas bra, men man ska veta att efterlevandeskyddet har en prislapp i form av lägre pension varje månad.

På Konsumenternas.se finns en utmärkt Pensionsguide där du själv kan se vad efterlevandeskydden kostar dig. Som ett exempel kan vi se att för en person som är 35 år, som tjänar 45 000 kronor i månaden och som väljer Alectas traditionella livförsäkring inom ITP, så kostar återbetalningsskydd och familjepension totalt 96 000 kronor fram till 65 års ålder. Om hen sedan väljer en utbetalningstid på tio år innebär det 800 kronor i lägre tjänstepension varje månad.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons