Dyrköpt exklusivitet

PRISCHOCK Det finns kunder som vill att deras kläder ska vara ohemult dyra. Lyxföretagen har insett detta och höjer summorna. Precis som på krogen följer mellanskiktet efter. Nu finns plats för uppstickare på arenan ”rimlig prisnivå”.

Daniel Björk
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Förra hösten hade en kollega till mig ett önskeplagg. Det var en keps i filtad ull med kattöron från Givenchy. Hon gillar katter. Att den skulle kosta mycket var hon beredd på. Den var speciell och hon tänkte att den kanske skulle hamna kring 5000 kronor med tanke på att det var just Givenchy och särskilt eftersom en annan katthatt – från Marie Mercié – kostade 2900 kronor. När hon fick se det verkliga priset kunde hon bara sammanfatta sin reaktion med ett ord: chock. Kattkepsen kostade 15500 kronor.

Under det senaste året har jag haft liknande konversationer med många i modebranschen. Eftersom de flesta som jobbar med mode inte är stenrika – snarare tvärtom – kanske det blir extra tydligt när lyxföretagen anpassar sig efter sin verkliga målgrupp, snarare än efter sina fans. Allt från bloggare, till stajlister och modeteoretiker har använt samma ord för priserna: ”hutlösa”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons