Spåren av Sverige finns fortfarande i Namibia

Publicerad
Annons

KAPSTADEN Jag hade nöjet att bila runt i Namibia i förra veckan - ett fantastiskt land: stort, tomt, vackert och med en fascinerande historia. En stund varje dag ägnade jag åt att läsa en bok om ett stycke okänd svensk historia i landet, som då det begav sig i boken hette Sydvästafrika. Det namnet myntades förresten av landets första svenska invandrare, Charles John Andersson från Vänersborg. Det var han som öppnade landet för handel och upptäcktsresor. Hans inflytande växte och han kallades på 1860-talet kungen över Sydvästafrika.
Efter honom kom fler svenskar, så pass många att man kan säga att svenskarna öppnade landet för handel, innan tyskarna kom för att kolonisera.

Två författare har i detalj utforskat svensk historia i Namibia, Bo Bjelvenstam och Peter Johansson, i deras respektive böcker ”Charles John Andersson - upptäckare, jägare, krigare” samt ”Handelsfursten av Damaraland - Axel W Eriksson”. Båda utgivna på Carlssons Bokförlag.
Min följeslagare på bilturen var handelsmannen och jägaren Axel
Eriksson, som jag lär känna i detalj via Peter Johanssons forskning. Axel Eriksson kom till Afrika 1865 som Charles John Anderssons assistent. Tolv år senare begravde han sin mentor i vildmarken nära Kunenefloden. I detalj får jag följa Axel Erikssons livsöde, hans elefant- och strutsjakter, hans handelsexpeditioner till Angola, hans bekymmersamma familjeliv.
Trots att jag susar fram i 130 på snabba asfaltvägar kan jag föreställa mig Erikssons oxvagnskolonner över landskapet. Jag svänger av huvudvägen mellan Windhoek och kusten för att äta lunch i Omaruru, den stad som grundades av svenskarna. För några år sedan mötte jag där en gammal kvinna, Frances Cotzee, med flicknamnet Lindholm. Hon berättade att i hennes barndom talades svenska överallt i Omaruru.
Efter lunchen promenerar jag på kyrkogården och läser på gravstenarna. Bland svenska namn överväger Lindholm, ättlingar till Oscar Lindholm från Motala, medhjälpare till Charles John Andersson och upptäcktsresanden Johan August Wahlberg. Peter Johansson
publicerar för övrigt snart en ny bok som ska handla om Wahlbergs resor i Afrika på 1850-talet. Peter Johansson är förste intendent på muséet i Vänersborg, där gåvorna från Axel Eriksson byggt världens största fågelsamling från sydvästra Afrika.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons