Recension

Den sårbara ­supermakten. USA:s väg från John F Kennedy till Barack ObamaInitierad bakgrund till USA:s utsatta situation

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Är USA en supermakt på fallrepet? Det frågar sig Erik Åsard i sin nya bok. Kommer landet likt många andra imperier i historien att förlora maktpositioner och inflytande? Är det Kina som står på tur? Frågorna hopar sig när USA:s framtida roll på världsarenan diskuteras. Åsard tror emellertid på kontinuitet och menar att USA kommer att vara ledande supermakt under överskådlig tid. Dess ekonomiska, politiska och kulturella inflytande är odiskutabelt. Ensamt står landet för nära hälften av jordens samlade militärutgifter.

Men det är en sårbar supermakt som kommer att möta stora utmaningar. Ökade skulder gör idag USA till världens största låntagare, alltmer beroende av asiatiska långivare. Kina äger 13 procent av den amerikanska statens värdepapper. Därtill kommer ett stort underskott i utrikeshandeln och många delstater i allvarlig ekonomisk kris. Mörka moln skymtar i horisonten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons