Krönika

Andreas Cervenka:Så styr världens sämsta idé börsen

Andreas Cervenka

Varför körde Telia Sonera i diket och hur kommer det sig att dagens entreprenörer hellre fjärilsimmar över Barents hav än sätter sitt livsverk på börsen? Kanske för att aktiemarknaden styrs av en ideologi som skapat precis de problem som den var tänkt att lösa.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Erik Hamrén var pressad. 1-0-segern hemma mot Österrike betydde visserligen att Sverige säkrat en plats i VM-slutspelet. Men segermarginalen var långt under fotbollsanalytikernas genomsnittsprognos på 2,19 mål, enligt en sammanställning som Unibet gjort. Sportbilagornas dom var hård. ”Hamrén sviker igen”. På presskonferensen haglade de ilskna frågorna. Borde inte Erik Hamrén flera veckor före match gått ut och varnat för att landslaget var på väg att prestera långt under marknadens förväntningar?

Visst låter det löjligt. Välkommen till aktiemarknaden. Där är det vanlig grå vardag. Det räcker med att följa cirkusen kring bolagens kvartalsrapporter för att förstå. En framgångsmaskin som levererar stigande vinst för trettionionde kvartalet i rad kan få sin rapport stämplad som dålig medan katastrofsiffror från ett skämtföretag med tre andetag kvar till konkurs kan belönas med ett så kallat glädjerally.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons