Så började det:Bordtennis, eller pingis, var i slutet av 1800-talet ett sällskapspel i högre samhällsklasser i England och presenterades som en mindre ansträngande form av ”vanlig” tennis

Publicerad
Annons

Så började det:
Bordtennis, eller pingis, var i slutet av 1800-talet ett sällskapspel i högre samhällsklasser i England och presenterades som en mindre ansträngande form av ”vanlig” tennis. Cigarrlådor användes ofta som racketar och vinkorkar som bollar. Ljudet av träffarna sägs ligga till grund för smeknamnet – ping-pong. Spelet ändrade karaktär kring sekelskiftet då engelsmannen James Gibb uppfann celluloidbollen och racketen utrustades med nabbgummi. Ett internationellt förbund bildades på 1920-talet och sporten spreds snabbt. I Sverige spelades SM för första gången 1925. Första världsmästerskapet gick i London 1927, där östeuropeiska länder - Ungern, Tjeckoslovakien och Rumänien - hade stor framgång.

Läget i världen
Sporten sprids i rask takt. Jordanien, Kuba, Brasilien och Kuwait, är ”nya” bordtennisländer som gjort framsteg. Stormakten är naturligtvis Kina som har flest utövare och toppspelare. Jämfört med ungdomsspelarna i Europa tränar unga kineser mer och hårdare och får sina genombrott tidigare. I maj var världens på tre bäst rankade på herrsidan, och fem bästa bland damerna, från Kina. Till Europas främsta herrar räknas Vladimir Samsonov, Vitryssland, Timo Boll, Tyskland, och Werner Schlager, Österrike. Nordamerika är en svag bordtenniskontinent där spelet i allmänhet betraktas som en kul hobby.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons