Ingen seger i sikte när hiv/aids fyller 30

Det blev mycket nostalgi när aidsforskningens pionjärer möttes i Stockholm för att påminna om att aidsepidemin fyller trettio år i år. Den 5 juni 1981 publicerades den första rapporten om en ny farlig sjukdom hos fem homosexuella män i Los Angeles. I dag finns över 33 miljoner smittade.

Inger Atterstam
Uppdaterad
Publicerad
Annons

De tidiga turbulenta åren med aids har satt outplånliga spår hos alla dem som var med, de modiga som ställde upp i kampen mot det okända. De fick hantera ett obegripligt skrämmande hot, unga friska människor bröts ned och dog under ofattbart lidande. Smittan spreds snabbt och ingenting fanns att göra. Den moderna sofistikerade medicinen stod vapenlös.

Aids skapade skräck, fördomar och diskriminering men tragedin födde också ett unikt engagemang. Epidemin lockade fram både det sämsta och det bästa hos människor. Och de första som agerade, aidspionjärerna, forskare, läkare, journalister och aktivister svetsades samman till en unik internationell ”familj” som träffades på konferenser och på speciella mötesplatser som det stora gayområdet Castro i San Francisco i USA.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons